track record


Tex-Tonic House 1

area | 5,651 sq ft | 466 sq m

location | SW1| London

status | completed


'Tex-Tonic House, winner of the Living Space Design of the Year 2011 and finalist in The Wood Awards 2011,  is an exploration into a new warmer minimalism. Designed by Paul McAneary Architects, the project sees unique features such as a floating wine cellar and wire brushed and sand-blasted oak timber walls that reveal the practice's expertise with wood and glass. Three ‘boxes’ form the private living area, two clad in chunky oak sections and the third in a new material PMA developed for this project; cast-timber-bronze. This new material responds to the client’s enthusiasm for natural materials, and in a new and innovative way magnifies the exquisite effect of the natural grain. Starting with these boxes an essay on timber forms unfurls throughout the project, from the  cantilevered oak stairs, the 200 year old Rhodesian teak front door, to the 466sqm engineered oak floor. A suspended  oak mezzanine floor supports a floating wine cellar above the living area, the 3200 wine bottles are displayed horizontally and supported on 2268 meters of tension wire. The project has been widely published nationally and internationally and described with critical acclaim as “a new warmer minimalism”.