track record


Holland Park House

area | 1,560 sq ft | 145 sq m

location | W14| London

status | completed


Paul McAneary Architects conceived an open-plan design concept, to remove all of the internal walls of the existing building without any trace of columns nor beams and to create a seamless connection from the entrance right through to the garden. A faceted ceiling-scape was designed to force light deeper into the ground floor plan. Storage space is vital to be discrete in the open plan so PMA excavated a vault below the ground floor and the kitchen’s perimeter became storage walls whose doors repeat a vertical and tranquil rhythm throughout. The design of the top two floors required a comparatively smaller intervention however PMA felt that the staircase connecting the new open plan ground floor to the rest of the house should be an important central feature. Like a passenger aircraft staircase it appears to have been dropped from a flawless cut in the ceiling as its glass balustrades reflect and define the stairs as you descend into what used to be an old garage.